Hoeveel gebruikers heeft TikTok?

Wist je dat de tijd en dag waarop je content plaatst op Instagram een enorme invloed kunnen hebben op je bereik en zodoende op het aantal Insta likes, Instagram volgers en meer Instagram reacties? Het is cruciaal om op het juiste moment te posten om ervoor te zorgen dat je content door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. In deze blog duiken we in de beste tijden om op Instagram te posten, van maandag tot en met zondag.

Het belang van het juiste tijdstip voor Instagram posts

Wanneer je iets op Instagram plaatst, toont het algoritme jouw post eerst aan een klein percentage van je volgers. Op basis van hun interactie wordt bepaald hoe je post verder verspreid wordt. Een post die snel veel likes en reacties krijgt, wordt hoger in de tijdlijnen van anderen geplaatst, waardoor de zichtbaarheid toeneemt.

Hoewel interactie vooral afhankelijk is van de kwaliteit van je content, is het tijdstip van posten ook een belangrijke factor. Als je doelgroep niet online is, zal je post minder goed presteren. Daarom is het belangrijk om te posten wanneer je volgers actief zijn.

De beste tijden om te posten op Instagram

Onderzoeken en praktijkervaringen tonen aan dat bepaalde tijden bijzonder effectief kunnen zijn.

  • Tijdens de werkweek: Lunchtijden (tussen 12:00-13:00) en vroeg in de avond (rond 19:00) zijn vaak ideaal.
  • In het weekend: Ochtenden (rond 10:00) en late middagen (rond 16:00) blijken goede momenten te zijn voor posts.

Deze momenten zijn wanneer gebruikers doorgaans een pauze nemen en eerder geneigd zijn om door hun Instagram-feed te scrollen.

Pas je strategie aan voor je eigen doelgroep

Hoewel deze tijden een goed startpunt bieden, is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen. De specifieke behoeften van jouw doelgroep kunnen afwijken van deze algemene aanbevelingen. Studenten hebben bijvoorbeeld andere routines dan werkende professionals.

Gebruikmaken van Instagram Analytics

Instagram Analytics is een onmisbare tool voor bedrijfsaccounts. Deze tool geeft inzicht in:

  • Demografische gegevens van je volgers: geslacht, leeftijd, locatie en actieve tijden.
  • Betrokkenheid bij posts en stories.
  • Doorklikratio’s van de link in je bio.

Met deze data kun je de optimale posttijden voor jouw volgers identificeren en je poststrategie daarop afstemmen.

Zelf onderzoek doen

Voor de meest nauwkeurige resultaten kun je ook zelf onderzoek doen. Analyseer je volgers en hun gedrag. Vraag mensen binnen je doelgroep naar hun Instagram-gewoonten. Test verschillende posttijden en documenteer de resultaten in een Excel-sheet.

Blijf flexibel

De tijden die nu effectief zijn, kunnen in de toekomst veranderen. Houd daarom je statistieken goed in de gaten en pas je strategie aan wanneer nodig.

Het tijdstip van posten is slechts één onderdeel van een succesvolle Instagram-strategie. Zorg ook voor hoogwaardige content die je doelgroep aanspreekt. Wil je meer weten over hoe het Instagram-algoritme werkt? Lees dan onze uitgebreide blog hierover en ontdek hoe je je account kunt laten groeien met onze tips en tools!

Picture of Daan Meijer

Daan Meijer

Hey allemaal, ik ben Daan Meijer, jouw toegewijde Social Media Expert van snellevolgers.nl! Als blogger gespecialiseerd in social media, sta ik klaar om je te begeleiden naar een grotere online aanwezigheid. Mijn nieuwste blogpost staan klaar om je onder andere te leren over de laatste ontwikkelingen op TikTok en hoe je jouw Instagram-volgers snel kunt laten groeien.